Teflon

Korba

Teflonowanie powierzchni wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle spożywczym i gastronomii. Ten rodzaj powłoki charakteryzuje się wysoką nieprzywieralnością, co sprawia, że również doskonale sprawdza się w produkcji domowych akcesoriów kuchennych, takich jak patelnie, garnki, czy opiekacze. Teflon występuje pod nazwą poli(tetrafluoroetylen) lub PTFE i jest zarejestrowanym znakiem handlowym oraz marką firmy Chemours. Charakteryzuje się on wysoką odpornością chemiczną, termiczną i odpornością na korozję.

Powłoki teflonowe wykonane z polimeru fluorowego są odporne na działanie wysokiej temperatury oraz substancji chemicznych. Są całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka, dlatego pokrywanie teflonem może być wykonywane na urządzeniach mających kontakt z żywnością.

 

Inne zastosowania teflonu

Oprócz przemysłu spożywczego teflonowanie wykorzystuje się też w branży chemicznej, farmaceutycznej, motoryzacyjnej (jako składnik smarów i uszczelnień) oraz włókienniczej i papierniczej. Stosuje się go także do produkcji implantów medycznych. Co więcej, teflon jest też powszechnie wykorzystywany do pokrywania powierzchni ślizgowych, do produkcji laminatów, a nawet farb ściennych. Ponadto stosuje się go do tworzenia izolacji elektrycznych i różnego rodzaju powłok antykorozyjnych.

 

Na czym polega proces teflonowania?

Teflonowanie to inaczej proces powlekania teflonem, który składa się z dwóch etapów. Na początku konieczne jest przygotowanie danego elementu do pokrywania teflonem. W tym celu należy go odgazować, odtłuścić i nadać odpowiednią chropowatość. Popularną metodą czyszczenia i nadawania chropowatości, jest stosowanie granulatu korundu. Kolejnym etapem jest nałożenie na powierzchnię proszku i spieczenia go w wysokiej temperaturze. Drobne ziarna proszku pod wpływem ciepła łączą się ze sobą, tworząc gładką i jednolitą powłokę teflonową. Nakładanie teflonu można wykonywać na wielu różnych materiałach, takich jak stal, aluminium, czy tworzywa sztuczne.

 

Dlaczego patelnie teflonowe są tak bardzo popularne?

Patelnia to jeden z ważniejszych akcesoriów kuchennych, który ułatwia i przyspiesza przygotowywanie posiłków. Ważne jest, aby patelnia była nie tylko estetycznie wykonana, ale też odporna na ścieranie. Dobrym wyborem może okazać się patelnia teflonowa, która nie niszczy się pod wypływem wysokiej temperatury, jest odporna na zarysowania i łatwa w czyszczeniu. Teflon, którym powleka się patelnię, jest obojętny chemicznie i ma jeden z najniższych współczynników tarcia. Ponadto znosi bardzo wysokie temperatury, nawet do 260 stopni Celsjusza.