Dbając o wyposażenie kuchni, musimy przede wszystkim zwracać uwagę na nasze zdrowie, co wiąże się chociażby z wyborem odpowiedniego materiału oraz powłoki stosowanej patelni. Nie warto oszczędzać przy zakupie patelni, ponieważ jest to jeden z najbardziej eksploatowanych sprzętów kuchennych. Patelnia lepszej jakości zwykle kosztuje więcej, ale należy pamiętać, że jednocześnie posłuży nam dłużej, a przygotowywane na niej posiłki będą smaczniejsze i zdrowsze. Jednym z popularniejszych typów patelni są patelnie teflonowe. Dlaczego teflon jest tak dobrym materiałem dla patelni?Teflon to nazwa handlowa powszechnie stosowanego związku chemicznego – politetrafluoroetylenu (PTFE). Cząsteczki teflonu składają się tylko z dwóch pierwiastków: węgla tworzącego główny łańcuch polimerowy oraz fluoru, który stanowi podstawniki węgla. Politetrafluoroetylen ma liczne właściwości, dzięki którym znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle. Teflon topi się w temperaturze 327°C, dzięki czemu wykazuje się odpornością na uszkodzenia i zniszczenie pod wpływem działania gorąca. Jest również obojętny chemicznie, hydrofobowy i charakteryzuje się jednym z najniższych współczynników tarcia wśród ciał stałych, co oznacza, że nic do niego nie przywiera. PTFE jest materiałem bardzo elastycznym, dzięki czemu można go nakładać na wszelkie powierzchnie bez utraty jego integralności. Zalety patelni teflonowychZastosowanie powłoki teflonowej na patelni wiąże się z uzyskaniem wielu cennych właściwości, które dają:
0 Komentarze
Twój komentarz zostanie opublikowany po jego zatwierdzeniu.
Odpowiedz |
|