Najczęstsze błędy popełniane przez użytkowników patelni teflonowych

Patelnie teflonowe są najczęściej użytkowane w naszych domach. W jaki sposób należy z nich korzystać, aby służyły nam długi czas? Jakie właściwości ma teflon?

Najczęstsze błędy popełniane przez użytkowników patelni teflonowych

Patelnie teflonowe mają szczególne uznanie wśród osób dbających o zdrowe żywienie lub będących na diecie. Na tych patelniach możemy smażyć potrawy bez dodatku tłuszczu lub wlewając kilka kropel oleju. Dzięki śliskiej warstwie smażone produkty nie przywierają do podłoża. Niemniej jednak teflon nie jest pozbawiony wad. Największa z nich jest słaba odporność na czynniki zewnętrzne. W trakcie smażenia nie należy używać ostrych akcesoriów, aby nie porysować powłoki. Do tego należy używać drewnianych lub sylikonowych łopatek. Zarysowanie może spowodować uszkodzenie teflonu i przedostawanie się go do pożywienia co jest bardzo szkodliwe dla organizmu. 

Należy pamiętać o prawidłowym czyszczeniu powłoki teflonowej, a mianowicie jej schładzaniu Po skończonym smażeniu należy patelnię odstawić do ostygnięcia, a następnie zalać woda z odrobiną płynu do zmywania naczyń. Do czyszczenia używamy ściereczek lub gąbki.

Gdzie wykorzystywane są powłoki teflonowe?

Teflon jest powłoką polimerową odporną na działanie związków chemicznych oraz rozpuszczalników.  Służy do pokrycia powłok antykorozyjnych oraz antyadhezyjnychW wykonywaniu powłok technicznych na powierzchniach specjalizuje się Mayflon. Stosują wysokiej jakości powłoki techniczne oraz nowoczesne technologie. Wyróżnia się wysoką izolacją elektryczną oraz najniższym współczynnikiem tarcia. Stosuje się go w wielu gałęziach przemysłu. Najczęściej w gastronomii i przemyśle spożywczym: w naczyniach i akcesoriach kuchennych, tosterach i gofrownicach. Również w branży chemicznej: w farbach do ścian i drewna, medycznej: w implantach i protezach. Teflonem pokrywa się łożyska oraz elementy ślizgowe w częściach do maszyn.