KILKA POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO WYBRAĆ POWŁOKI XYLANOWE

Określenie powłoki xyalnowe odnosi się do powłok Whitford, jednak różnią się ono znacząco od teflonu pod względem składu poszczególnych powłok wykonanych z PTFE, FEP czy PFA. Choć każdy Xylan posiada swój odrębny numer, a co za tym idzie indywidualne właściwości, to wszystkie powłoki tego typu mają pewne cechy wspólne, którym warto przyjrzeć się bliżej.


Patelnia na kuchence

 

Przede wszystkim powłoki xylanowe stanowią innowacyjne rozwiązanie ze względu na fakt, iż umożliwiają niezwykle komfortowe gotowanie bez przywierania.

 

Bezpieczeństwo

Niezwykły komfort smażenia to jednak nie wszystkie zalety xylanu. Te nowoczesne powłoki stworzone na bazie fluorowo-polimerowej cechuje także wysoki stopień bezpieczeństwa użytkowania. Rzecz dotyczy zarówno kwestii zdrowotnych, jak i praktycznych i wynika to z faktu, iż składa się ona z trzech warstw pozbawionych jakichkolwiek niebezpiecznych związków chemicznych, które mogłyby uwalniać szkodliwe substancje pod wpływem m.in. działania wysokich temperatur. Dzięki temu patelnie xylanowe stanowią doskonały sprzęt do gotowania dla osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu.
Xylanowe powłoki charakteryzuje wysoki stopień bezpieczeństwa nie tylko odnośnie kwestii zdrowotnych, ale także praktycznych, ponieważ jest ona w stanie skutecznie zabezpieczyć sprzęt przed zniszczeniem. Nie musimy się więc obawiać, że np. przypadkowo zarysujemy tego typu powłoki, ponieważ są one bardzo wytrzymałe.

 

Znakomita jakość gotowania i użytkowania

Powłoki xylanowe zapewniają także znakomitą jakość gotowania i użytkowania ze względu na fakt, iż jedzenie nie tylko nie przywiera do nich w trakcie gotowania, ale także nie przypala się. To w efekcie pozwala nam nie tylko uzyskać wyższej jakości potrawy, ale także zaoszczędzić dużo czasu i fatygi w związku z brakiem konieczności mozolnego czyszczenia czy szorowania patelni. Powłoki xylanowe zapewniają więc nową jakość gotowania, z którą przygotowywanie posiłków jest łatwe i przyjemne.